Článek

FESTIVAL BREAD & DANCE PRAGUE POSOUVÁ HRANICE SOUČASNÉHO TANCE

„Přemýšlet jinak,“ definuje choreografka Jana Burkiewiczová ze souboru BURKICOM základní myšlenku mezinárodního netwotkingového setkání Bread & Dance Prague 2024, které se koná od 2. do 6. 11. v multižánrovém prostoru ARCHA+ a na několika dalších pražských scénách. „Se starými modely práce a přemýšlení nemůžeme v mezinárodním měřítku uspět a tak se snažíme najít nové cesty. Rozvíjet diváckou základnu, hledat cesty spolupráce, sdílet své zkušenosti s ostatními soubory. Spolupracovat a rozvíjet se,“ říká Jana, která se svými souborem BURKICOM v letošním roce úspěšně vystupovala například na prestižním festivalu SIDance Soul nebo jako host veletrhu Hong Kong Performing Arts Expo.

Vzdělávání, propojování a sdílení stálo u zrodu networkingového basecampu Bread & Dance Prague, jehož první ročník se odehrál v minulém roce právě z iniciativy tanečního souboru BURKICOM choreografky Jany Burkiewiczové a ve spolupráci s dalšími čtyřmi českými špičkovými tanečními soubory – 420PEOPLE, DEKKADANCERS, FARMA V JESKYNI a LENKA VAGNEROVÁ & COMPANY. Jeho druhý ročník jde pak ve své snaze o výrazný posun české taneční scény ještě dál. Otevírá se ve svém programu dalším souborům a přiváží na třicítku zahraničních producentů a promotérů včele s hvězdnými legendami mezinárodní taneční scény jakými jsou Gie Baguet (BE), zakladatel legendární mezinárodní agentury Frans Brood Productions zastupující takové umělce jako jsou Peeping Tom, Miet Warlop, Alexander Vantournhout nebo Serge Aimé Coulibaly a jeho Faso Danse Theátre.

Valentina Marini (IT), kulturní manažerka a umělecká kurátorka, zakladatelka European Dance Aliance a ředitelka producentského centra Spellbound Contemporary Ballet, Magnus Nordberg (SE), kulturní stratég a producent, zakladatel agantury Nordberg Movement zastupující na patnáct zejména skandinávských souborů.

Nebo domácí Markéta Perroud (CZ), kulturní manažerka, bývalá umělecká ředitelka divadla Ponec a spoluředitelka festivalu Tanec Praha, který více jak 13 let spoluvytvářela Všechny budete moci slyšet na panelové diskusi moderované Sašou Michailidisem.

Vedle rozsáhlého networkingového programu, díky kterému se soubory a producenti pokusí při moderovaných diskusích i prezentacích najít klíče k možné mezinárodní spolupráci, či k rozvoji vlastní divácké komunity, rozvíjí festival Bread & Dance Prague také kompetence tanečníků a možnosti jejich uplatnění. V rámci Mezinárodní burzy tanečníků projdou vybraní tanečníci workshopy s předními českými choreografy, seznámí se s jejich způsobem práce, vyzkouší částí repertoáru a následně také získají zpětnou vazbu na své výkony či na možnosti uplatnění v jednotlivých souborech.

Široké veřejnosti je pak určen zejména Bread & Dance Prague Showcase 2024, na kterém soubory 420PEOPLE, BURKICOM, DEKKADANCERS, FARMA V JESKYNI a LENKA VAGNEROVÁ & COMPANY představí ve třech dnech své nejnovější počiny. V mimořádném provedení a s dramaturgickými úvody tak budete moci shlédnout celkem 8 inscenací 7 choreografů.

Program Bread & Dance Prague Showcase 2024:

Pondělí 4. 11.

17.00 Lenka Vagnerová & Company: Mystical self (choreografie: Edivaldo Ernesto), Divadlo Komedie

19.00 Farma v jeskyni: Český hrdina (choreografie: Viliam Dočolomanský), DOX

Úterý 5. 11.

16.30 Lenka Vagnerová & Company: Panoptikum (choreografie: Lenka Vagnerová), Divadlo Komedie

19.00 BURKICOM: Slunce (choreografie: Jana Burkiewiczová), ARCHA+

21.00 42+PEOPLE: Where (choreografie: Helena Arenbergerová, Václav Kuneš), Studio Maiselovka

Středa 6. 11.

17.00 BURKICOM: Louskáček (choreografie: Jana Burkiewiczová), ARCHA+

19.00 420PEOPLE: Y /why (choreografie: Václav Kuneš), La Fabrika

21.00 Dekkadancers: and (choreografie: Jiří Pokorný), Jatka 78

Více informací naleznete na https://bdprague.cz/

Vstupenky na: https://goout.net/cs/bread-and-dance-prague-2023/szdqnjv/

reklama
reklama
reklama