Článek Soutěž

11. KINO BRAZIL FILMOVÝ FESTIVAL

Chceme vám skrze film ukázat, že Brazílie je mnohem víc než jen samba, karneval a fotbal. Náš filmový festival je místem, kde se setkávají cestovatelé, milovníci Brazílie a filmoví nadšenci, a kde vznikají mezinárodní přátelství. Promítáme filmy v originálním (portugalském) znění s českými a anglickými titulky, takže u nás si přijde na své každý. 

Během filmového festivalu vám každý rok přinášíme na sedm úžasných filmů. Aby byl váš zážitek ještě autentičtější a abyste se Brazílii dostali ještě více na kloub, připravujeme pro vás vždy bohatý doprovodný program, který začíná už několik týdnů před samotným festivalem. Těšit se můžete na přednášky, debaty, taneční a hudební lekce, večírky a degustace brazilské kávy a jídla.

Letos se sejdeme od 15. 10. do 3. 11. v Praze v Biu Oko a jeho širokém okolí.

🇧🇷Přijďte si užít kousek Brazílie s námi!💥

Nebojíme se otevírat zásadní témata, a tak se letos budeme věnovat kromě brazilské kinematografie i tématu sucha a vlivu klimatu na kulturu. Sucho má na brazilskou kulturu výrazný vliv, zejména v severovýchodní oblasti země, známé jako Nordeste. Ovlivňuje literaturu, hudbu, náboženské a kulturní tradice. Klima a počasí hraje nejen v těchto oblastech výraznou roli v životech lidí, kteří se tak často uchylují ke znamením a symbolům pomáhajícím jim s jeho předpovědí. Lidé tak věří, že Acuã svým hlasitým voláním ohlašuje příchod bouře a deště. I proto se tento pták rozhlížející se nad suchou planinou dostal i na náš letošní plakát. 

Téma sucha se dostalo samozřejmě i do filmu. Filmovým “předskokanem” tak bude brazilská klasika, film hnutí „cinema novo“ z 60. let Vyprahlé životy (Vidas secas), 29.10. v kině Ponrepo. Téměř nesnesitelné životní podmínky rodiny, která migruje mezi vesnicemi za lepším životem, je v tomto filmu zachycena na strohých černobílých fotografiích a dodnes odráží drsnou realitu mnoha rodin na severovýchodě Brazílie

🎬 První prodloužený listopadový víkend 31.10.-3.11. pak už bude patřit hlavně filmu a na film napojeným debatám v Biu Oko. Letos představíme celkem šest současných pečlivě vybraných snímků – pět dramat a jeden (dramatický) dokument. Opravdu bude letošní ročník festivalu tak dramatický? 

“Drama je přeci žánr, který dokáže obejmout i humor nebo napětí. A ano, Brazílie produkuje spousty kvalitních dramat. My se zaměřujeme především na kvalitní filmy. Mě osobně si filmy získaly tím, že mě na chvíli opravdu přenesly do Brazílie, kterou mám tolik ráda a zaujalo mě i jejich poselství. Je úžasné, jak nám někteří filmaři dokáží zprostředkovat skutečnost, zachytit ji v její poetičnosti i ryzosti a zanechat v nás silný dojem. To jsou potom nádherné zážitky.“ – Gábi, dramaturgyně Kina Brasil

FESTIVALOVÉ FILMY

Podrobnosti o všech promítaných snímcích najdete zde v anotacích. 

Projekcím předchází krátký úvod do reality filmů a zdravice od režisérů, po některých projekcích budou následovat debaty na témata, kterých se daný film dotýká.

Snímek PORTRÉT JISTÉHO ORIENTU sleduje útěk dvou křesťanských sourozenců Emilie a Emira z válkou sužovaného Libanonu vstříc lepší budoucnosti. Film o paměti, lásce, vášni a předsudcích, který odhaluje ságu libanonských přistěhovalců v amazonském pralese. Černobílé zpracování umocňuje tajemnost a nesmírnost Amazonie, ale je také klíčovým prvkem vyprávění.

Drama natočené podle skutečných událostí PUREZA vypráví o matce z chudé oblasti vnitrozemí státu Maranhão, která se při pátrání po svém zmizelém synovi stane svědkem krutého zacházení se zotročenými dělníky. Rozhodne se mu postavit a prokázat zločin před úřady, čímž roztočí kolo boje proti porušování lidských práv.

Ti, kteří brazilskou kinematografii sledují, dobře vědí, že Kleber Mendonça Filho je jeden z jejích nejvýraznějších představitelů oceňovaný po celém světě. Kino Brasil si nenechá ujít žádný z filmů tohoto „brazilského Tarantina“, což je přezdívka, kterou si vysloužil především po ohromném úspěchu snímku Bacurau (2019).  

S nejnovějším filmem PORTRÉTY PŘÍZRAKŮ se Kleber pouští na pole dokumentárního žánru a odkrývá tajemství ulic svého rodného města Recife, hlavního města státu Pernambuco na tropickém severovýchodním pobřeží. Odhaluje své dětství, počátky filmové tvorby i milovaná kina, která postupně zavál prach času. Film je nostalgickým průletem architekturou města a filmovou historií, osobními vzpomínkami i poctou místům, která bývala útočištěm pro kulturní život a umělecké sny.

Střet dvou světů a odkrývání zkažené brazilské smetánky ve filmu HLEDAČ umocňuje neobvyklé zpracování s dlouhými nepřerušovanými záběry, kdy kamera přebírá jednu z hlavních rolí. Film vypráví příběh Isabely, dcery vlivného politika, která vyrůstala v přepychu. Když se po čtyřech letech odloučení snaží znovu navázat kontakt s rodinou, zjistí, že její otec je zapleten do jednoho z největších korupčních skandálů v Brazílii. 

BETÂNIA, protagonistka stejnojmeného filmu, opouští svůj prostý venkovský život a vrací se do svého rodného města. Navzdory ohromným fascinujícím písečným dunám regionu Lençois Maranhenses, znečištěné vodě, finančním potížím a generačním sporům, si život vždy najde cestu. Stejně jako zázračné pouštní květiny v oázách, které protínají pustou krajinu, i Betânia a její rodina nakonec rozkvetou s novou životní silou, zatímco svět zaniká.

Snímek NEDĚLNÍ VEČER přináší dojímavý příběh známé herečky Margot. Starajíce se o svou celoživotní lásku, slavného spisovatele Antônia, který trpí Alzheimerovou chorobou, je sama diagnostikována stejnou zničující nemocí. Sledujeme její snahu uchopit zbytek života, pokusit se dokončit roli, která by byla její poslední v prestižní kariéře a zároveň znovu navázat kontakt s odcizenými dětmi.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Našemu tradičnímu filmovému festivalu bude předcházet bohatý doprovodný program už od 15.10. Koncerty, debaty, workshopy, večírky a mnohem více, téměř každý den nabídne návštěvníkům nějakou akci po celé Praze!

“Kino Brasil je pořád především filmový festival. Filmy jsou a budou hlavní součástí našeho programu, naší DNA, protože právě skrz film se Brazílie představuje v celé své kráse a hloubce. Ale! Zároveň chceme, aby festival byl o setkávání lidí. Aby si mohli nejen sednout do kina, ale taky si spolu popovídat, sdílet zážitky a třeba i objevit něco nového. A proto se snažíme lidem přinášet i další akce. Chceme, aby návštěvníci mohli ochutnat Brazílii všemi smysly,” vysvětluje Petra, projektová manažerka Kina Brasil.

Některé akce budou probíhat v češtině, ale mnoho akcí je i anglicky (popřípadě portugalsky). Některé události jsou zcela zdarma, na ostatní lze koupit lístky na GoOut či na stránkách Bia Oko.  Přehled všech doprovodných akcí je na stránkách festivalu

“Snažím se, aby diváci zapojili všechny smysly a Brazílii zažili na vlastní kůži. Věřím, že každý si najde to své. Zkuste si vybrat akce na základě smyslů – např. jednu na myšlení, jednu pohybovou, jednu poslechovou, jednu inspirativní, jednu na uspokojení vašich chuťových buněk,” doporučuje Bára, eventová manažerka Kina Brasil.

15. 10. | 18.00 | Miloš Vacík: Rytmy a nástroje Brazílie – Samba a její podoby [CZ] | The Jam Letná

Zahajte s námi festival Kino Brasil setkáním se skvělým všestranným umělcem Milošem Vacíkem. Miloš vás provede taji brazilských rytmů a hudebních nástrojů, které se používají v sambě. To ale není vše! Miloš s sebou přiveze a vystaví ilustrace ze své knihy „Malý Kumewawa, syn džungle“, kterou vytvořil ve spolupráci s Mnislavem Zeleným-Atapanou. 📚🎨 Samozřejmostí je, že se celý večer ponese v rytmu Brazílie, budete moci tedy i ochutnat brazilská jídla i výtečné koktejly! 🍴🍹

17. 10. | 18:00 | Kavárenský kvíz [ENG] | Pilot Cafe Letná 

Ve spolupráci s Pilot Cafe Letná jsme připravili zábavný kvíz pro vás i vaše přátele, 33 otázek o cestování, filmu a Brazílii. Nebudou chybět ani koktejly a výborné občerstvení.

18. 10. | 17:30 |  Úvod do capoeiry [CZ, ENG] | Fitness club Energym Holešovice

Přijďte a vyzkoušejte si capoeiru, která spojuje prvky boje, akrobacie, muziky a tance. 🤸🏽 Krok po kroku se naučíte základní krok „Ginga“, jednoduché akrobatické pohyby a bojové i obranné techniky.

19. 10. | 11:00 | Lekce tance forró [CZ, ENG, PT] | La Tropical

Přijďte si užít energii a radost z tohoto tradičního brazilského tance, který vás zaručeně rozhýbe a naladí na skvělou vlnu. Nezáleží na tom, zda jste začátečník nebo pokročilý tanečník – lektor Emilson vás provede lekcí tak, abyste se bavili a zároveň se naučili něco nového.

20. 10. | 18:00 | Degustace brazilské kávy + prezentace [CZ] | Mamacoffee | Kavárna Pod Lipami

Dozvíte se o radostech a starostech farmaření a o tradičním pěstování brazilské kávy, ale i o nových přístupech k pěstování, sklízení, sušení až po následující obchod s kávou. ☕️ Součástí přednášky bude také degustace formou cuppingu, což je komplexní forma ochutnávky kávy, s možností soustředit se na její chuťové tóny a podtóny. Tuto formu degustace zvládne úplně každý, jediné, co je třeba, jsou chuťové pohárky.  

22. 10. | 18:00 | Veronika Lálová: Ze StarDance až na karneval v Rio de Janeiru [CZ] | Bio Oko

Podíváme se na nejslavnější karneval, kde Veronika v prestižní pozici tančila. 💃 Jaký to bylo zážitek a co tomu předcházelo? Jak probíhají zkoušky na karneval a co je vlastně taková taneční škola samby? Můžete se těšit i na vystoupení karnevalové samby v podání Veroniky. Přednáška je připravená ve spolupráci s Diáky: Cestovatelské přednášky.

23. 10. | 20:00 | Koncert: Brian Macedo a Devanil Santos [PT] | U Staré paní Jazz & Cocktail Club

Brian Macedo je zpěvák a skladatel z Brazílie. Prezentuje své autorské písně a interpretuje hudbu umělců João Gilberto, João Bosco, Tom Jobim, Djavan a další. Tentokrát vystoupí s nadaným hudebníkem Devanilem Santosem a společně představí večer v rytmu samby a bossa novy.

24. 10. | 19:00 | Brazilské degustační menu [CZ, ENG, PT] | Rotisería Cruz

Rotisería Cruz a Kino Brasil si pro vás připravili speciální brazilské degustační menu! Přijďte si vychutnat vynikající jídla připravená brazilským šéfkuchařem Jessém Sousou da Cruz. 

25. 10. | 17:30 | Úvod do karnevalové samby [ENG, PT] | Fitness club Energym Holešovice

Objevte kouzlo karnevalové samby na našem workshopu pro začátečníky! Ponořte se do živých rytmů Brazílie a zažijte atmosféru slavného karnevalu v Riu de Janeiro. V rámci krátké choreografie se naučíte základní kroky a variace, správné držení těla, řeč těla a jak pracovat s nohama.

26. 10. | 17:00 | FILM Mnislav Zelený-Atapana: Indiáni brazilské Amazonie + přednáška [CZ] | Bio Oko

Etnolog, publicista a spisovatel Mnislav Zelený-Atapana má s životem nejen v brazilské divočině velké zkušenosti. Soužití indiánů s přírodou, s kterou komunikují, které rozumí a podle které žijí, je pro mnohé zcela neskutečné, až mystické. Zajímá vás, proč indiáni v pralese žijí spokojeněji než my? A co z jejich zvyků bychom si mohli osvojit, aby se nám žilo lépe? Zničí pokrok lidstvo?

Přijďte se podívat na film Alto Xingú 2015 o setkávání se s šamanem Takumou z kmene Kamayurá. Po filmu se zúčastněte debaty s často kontroverzním Mnislavem Zeleným-Atapanou a nezapomeňte se stavit na následné autogramiádě.

26. 10. | 19:30 | Koncert: Vinicius Cantuária: Psychedelic Rio [PT] | Palác Akropolis

Mistr brazilské bossa novy s příchutí avantgardy, elektroniky a současného jazzu přijíždí s novým projektem Psychedelic Rio. 🎸🎶 Skladatel, kytarista, perkusista, bubeník a zpěvák Vinicius Cantuária je považován za nástupce Toma Jobima a Caetana Velosy, v jehož kapele působil. Je jednou z nejvýznamnějších postav nové brazilské hudby a naprosto zásadní pro rozšíření tohoto žánru za hranice Brazílie. Koncert pořádá Rachot Production.

27. 10. | 14:00 | Workshop hraní na brazilské bubny [CZ, ENG, PT] | Music Club Jižák

Chceš si vyzkoušet hru na brazilské bubny? 🪘🥁 Připravili jsme pro tebe workshop vhodný pro začátečníky i pokročilé. Povedou ho zkušení členové Batala Praha a jejich hlavní představitel, Marek Kuhn. Projdete si základní rytmy bahijského samba-reggae a naučíte se originální písně.

2. 11. | 10:30 nebo 15:00 | Degustace brazilské kávy + prezentace [ENG] | Cafe dos mundos Letná

Přijďte si v sobotu 2.11. v 10:30 nebo v 15:00 vychutnat dva různé způsoby zpracování kávy ☕️ a dozvědět se o tom, jak se káva zpracovává, pěstuje a jak se dostává z Brazílie až do Dos Mundos! Přednáška bude vedena v angličtině.  

2. 11. | 15:30 | Dětský program [PT] | Bio Oko – mezanin

Každou sobotu promítá Bio Oko film pro děti. Během festivalu Kino Brasil bude po projekci následovat speciální program pro děti v portugalštině 🇧🇷 🇵🇹 ve spolupráci s Clubinho Aquarela a Escolinha Portuguesa.

2. 11. | 21:00 | Festivalový večírek | Cafe Kolektor 

Letošní festivalový večírek 🍹🎊 se bude konat co by kamenem dohodil od Bia Oko. Těšit se můžete na brazilskou hudbu v podání DJs, taneční parket, brazilský koktejl caipirinhu i tanečně divadelní vystoupení. 

VÍCE INFORMACÍ

Všechny aktuální informace včetně programu a fotografií najdete na:

Soutěž

V pondělí 14. 10. můžete soutěžit o dva vstupy na film Puerza (1.11., Bio Oko Praha, 20,30 hod).

Telefonní číslo do studia je 210 323 919. Cenu získá ten, kdo se jako první dovolá se správnou odpovědí.

Herní řád →
reklama
reklama
reklama