Článek Rozhovor Soutěž

KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA SPOUŠTÍ FUNDRAISINGOVOU KAMPAŇ

Nová fundraisingová kampaň připomíná 20 let existence Knihovny a míří do online kanálů, na outdoory i do kina.

U příležitosti 20. narozenin spouští Knihovna Václava Havla novou fundraisingovou kampaň. Chce jí připomenout důležitý milník své existence a také oslovit nové dárce. Autory komunikačního konceptu jsou freelance kreativci Martin Halaxa a Jan Lesák. V kampani jsou použity především materiály z archivu Knihovny, který v současné době čítá na 80 tisíc položek. Kampaň přitom sází na nepříliš známá videa Václava Havla v různých životních situacích a také na snímky jeho slavných dvorních fotografů – Tomkiho Němce, Oldřicha Škáchy a Přemysla Fialky. Svůj hlas do kampaně věnoval herec David Prachař, hudební podkresy jsou z dílny slavné undergroundové kapely Psí vojáci.

Kampaň poběží od 5. října do 18. prosince, tedy od Havlových narozenin do data jeho úmrtí. Načasování kampaně na toto „havlovské období“ je důležité i proto, že letos do něho spadá 35. výročí sametové revoluce. „Chceme připomenout, že Knihovna Václava Havla už 20 let pomáhá vytvářet důležitý prostor pro dialog a kritický pohled na moderní dějiny, vzdělává a formuje občanskou společnost,“ vysvětluje Milan Babík, ředitel Knihovny Václava Havla. „Jako každá nezisková organizace se ani Knihovna Václava Havla neobejde bez podpory drobných dárců. V kampani si chceme o tuto podporu říct s ujištěním, že si vážíme každého, kdo se rozhodne stát se naším podporovatelem.“

Kromě online placené kampaně na vlastních sociálních sítích a nosičů v metru chce Knihovna Václava Havla oslovit veřejnost také kinoreklamou. První video spot tak mohou diváci vidět v předpremiéře kampaně již ve čtvrtek 3. 10. v pěti pražských kinech Cinema City u pěti vybraných filmů – Janžurka, Amerikánka, Jiný člověk, Javari a od 10. 10. také u filmu Fotografka v první linii.

Filmová platforma KVIFF.TV spřízněná s karlovarským festivalem nabídne od 24. října divákům možnost online zhlédnout speciální kolekci filmů vztahujících se k osobnosti Václava Havla. Všem podporovatelům, kteří se rozhodnou v rámci kampaně Knihovnu podpořit, nabídne také speciální 20% slevu na filmové předplatné.

Knihovna Václava Havla vydává různé knižní tituly, na Radiu 1 můžete soutěžit o tři z nich:

Někam jsem to ukryl – Zhruba stostránkovou reportáž, kterou Václav Havel sepsal bezprostředně po svém prvním uvěznění, Havel narychlo někam ukryl a „..už dávno nevím, kde je. Třeba ji někdy najdu…“. Za svého života už reportáž nenašel, ale objevila se v pozůstalosti jeho blízkého přítele Zdeňka Urbánka a text, který má do značné míry fragmentární povahu, Knihovna Václava Havla zrekonstruovala a vydala v knižní podobě.

Praha Václava Havla – Průvodce přibližuje na sedmdesát staveb naší metropole, které jsou spojeny s osudy Václava Havla a jeho rodiny. Představuje budovy vytvořené jeho dědečkem a otcem, jako byl palác Lucerna nebo barrandovské stavby, dále místa spojená s Havlovým dětstvím a mládím, érou úspěšného dramatika i disidentským obdobím. V letech, kdy byl Václav Havel prezidentem, osobitě přispěl k vlídnější tváři areálu Pražského hradu a nechybějí ani místa spojená s posledními léty jeho života. V mozaice míst nalezneme stavby nejrůznějšího poslání – od oblíbených hospůdek, kaváren a divadel přes byty disidentů, vyšetřovny StB a věznice až po nové hradní intervence.

Moc bezmocných – Komerčně nejúspěšnější soubor klíčových esejů Václava Havla, včetně Dopisu Gustávu Husákovi. Úvodní slova Martina Palouše a Daniela Kroupy přibližují kulturně-historické souvislosti, ve kterých texty vznikaly. Kniha je doplněna fotografiemi, životopisem Václava Havla a výběrovými bibliografiemi jeho děl a je zaměřena především na mladé čtenáře.

https://www.vaclavhavel.cz

Rozhovor

16.10.2024 14:00

Na Radiu 1 si budeme povídat s Jáchymem Topolem a Erikou Zlamalovou.

Soutěž

Ve středu 16. 10. můžete soutěžit o tři knihy vydané Knihovnou Václava Havla.

Telefonní číslo do studia je 210 323 919. Cenu získá ten, kdo se jako první dovolá se správnou odpovědí.

Herní řád →
reklama
reklama
reklama