Článek

AUTOPORTRÉT EGONA SCHIELEHO V JIHOČESKÉM DIVADLE

Egon Schiele – Autoportrét, nadžánrové dílo, u kterého se tají dech

Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově opět zazáří baletní soubor Jihočeského divadla v tanečním představení Egon Schiele – Autoportrét. Za vznikem inscenace stojí umělečtí šéfové Národního divadla pracující pod zkratkou SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) a choreograf Jan Kodet.

Ústředním tématem je tvorba a život expresionistického génia Egona Schieleho. „Rozhodně musím začít výjimečnou choreografií Jana Kodeta a souborem všech tanečníků, kterým moderní tanec padne jako ulitý. Atmosférou místa, kde Schiele nalezl svůj výtvarný jazyk. Ta inscenace má svou magickou atmosféru, která vtahuje. I díky mimořádným kostýmům, scénografii a hudbě,“ komentuje za režisérské duo Lukáš Trpišovský. Zvučná jména zaznívají v celém inscenačním týmu: hudba Petr Kaláb, scénografie Martin Chocholoušek, světelný design Karel Šimek, kostýmy Simona Rybáková.

Taneční inscenace inspirovaná detaily z kreseb, obrazů, básní, dopisů i života kontroverzního rakouského malíře Egona Schieleho, slibuje návrat jeho ducha zpět do Českého Krumlova. Odtud pocházela jeho matka a on sám zde strávil část života. Klíčovou inspirací tvůrčímu týmu byla fotografie Schieleho před svým ateliérovým zrcadlem z roku 1915. Umělec sledující sám sebe, vstupující skrze odraz do jiné reality, umělec, který hledá hranice přirozenosti, konvencí, života a smrti. Přestože ho dnes vnímáme jako jednoho ze tří předních představitelů expresionismu, společně s Gustavem Klimtem a Oskarem Kokoschkou, jeho dílo dosáhlo patřičného ocenění až dlouhá desetiletí po jeho smrti.

Inscenaci Egon Schiele – Autoportrét uvede Jihočeské divadlo na Otáčivém hledišti od 26. 7. do 3. 8. 2024. Vstupenky k dostání na www.otacivehlediste.cz

reklama
reklama
reklama