Článek Soutěž

ŠARY VARY: OFICIÁLNÍ OZVĚNY MFF KV PŘINESOU ŽHAVÉ FILMOVÉ HITY

Nestíháte 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, anebo si zoufáte, jakou z překrývajících se projekcí si z nabitého programu vybrat? S klidnou hlavou můžete dorazit do vybraných Aerokin, kde na festival navazují oficiální ozvěny Šary Vary. Letos proběhnou od 8. do 14. července v pražských kinech Aero, Světozor a Přítomnost.

Program přehlídky Šary Vary nabídne jak divácky úspěšné a oceněné festivalové tituly, tak ty méně nápadné, které by přesto neměly uniknout pozornosti. Na výběr bude z široké nabídky českých i zahraničních snímků, některé doplní doprovodné diskuze a většina bude jazykově přístupná jak pro české, tak anglicky mluvící publikum. Letošní program se skládá z rozmanitých filmů jak soutěžních, tak nesoutěžních sekcí karlovarského festivalu.

Mezi největší zahraniční trháky Ozvěn patří zahajovací film festivalu, westernovka Vigga Mortensena Až na konec světa, kde herec a režisér září společně s Vicky Krieps. Film z distribuce Aerofilms uvedou všechna zúčastněná kina stejně jako jejich další tituly: hollywoodskou satiru Substance nebo křehké Záblesky naděje indické režisérky Payal Kapadii, která si za film odnesla Velkou cenu z Cannes. Ve střelným prachem vysvalené romanci Zatracená krvavá láska režisérky Rose Glass oslní Kristen Stewart. Známé tváře nebudou chybět ani v historicko-futuristické novince Šelma s francouzskou herečkou Léou Seydoux. Nenápadným pokladem v programu je film Levana Akina Mosty pojednávající nejen o generačním střetu v kontextu LGBTQ+ tematiky.

Z českých filmů se můžete těšit např. na Vlny režiséra Jiřího Mádla. Příběh nenápadného hrdiny na pozadí zásadní historické události oplývá hvězdným obsazením i svěží režií. Do čistě rodinného kruhu zas zavede zabijačkový Mord Adama Martince. V kině Přítomnost se navíc můžete těšit na diskuzi s tvůrci. U rodinných strastí zůstaneme s novinkou Beaty Parkanové Světýlka, která rozpad rodiny sleduje optikou šestileté Amálky. Těžkosti dospívání prožijeme s pubertálním Benem ve šťavnaté loutkárně Kristiny Dufkové Život k Sežrání, která byla oceněna na festivalu Annecy Cenou poroty.

České dokumenty ozvěn se letos zaměří na umělecký život. Ještě nejsem, kým chci být je otevřená zpověď fotografky Libuše Jarcovjákové a unikátní režijní počin Kláry Tasovské. Od fotografie se přesuneme k hudbě s energickým dokumentem Marka Najbrta o jedné z nejslavnějších českých kapel, tata_bojs.doc.

Celý program přehlídky a informace o vstupenkách naleznete online:

www.saryvary.cz (obecné informace k přehlídce a rozcestník na program v kinech)

Kino Světozor

Kino Aero

Kino Přítomnost

Soutěž

V pondělí 8.7. můžete soutěžit o dvě vstupenky na projekci Záblesky naděje (Aero Praha, 10.7.,20,30 hod).

Telefonní číslo do studia je 210 323 919. Cenu získá ten, kdo se jako první dovolá se správnou odpovědí.

Herní řád →
reklama
reklama
reklama