DUB PISTOLS SE VRACÍ DO LUCERNA MUSIC BARU

Dub Pistols / UK

support: MikkiM

7. 5. 2024, doors 20:00

Lucerna Music Bar, Praha

www.musicbar.cz

Vstupenky za 520 Kč pořídíte na musicbar.cz a goout.cz. Vstupenky na místě za 590 Kč. Vstupenky online: https://musicbar.cz/cs/program/dub-pistols-uk-5/.

DUB PISTOLS TO V PRAZE ROZJEDOU S NOVÝM ALBEM

Klasici žánru, britští Dub Pistols, představí v Praze novou desku! 7. května rozjedou v Lucerna Music Baru svou typickou show plnou dubu, ska, reggae, breaků a drumnbassu a zas a znova ukážou, že i po čtvrt století a turbulentních zážitcích v kapele i mimo ni, jde dělat muziku plnou energie a tvořit nové věci. Poslechněte si desku Frontline a v květnu si ji přijďte dát naživo! Vstupenky za 520 Kč pořídíte na musicbar.cz a goout.cz. Vstupenky na místě za 590 Kč. Vstupenky online: https://musicbar.cz/cs/program/dub-pistols-uk-5/.

Dub Pistols, kapela kolem frontmana Barryho Ashwortha, se dala dohromady už v roce 1996. A jako každá správná kapela plná osobností zažila během posledního více než čtvrtstoletí spoustu extrémních situací, pozitivních i negativních. Proslula svými explozivními shows, neotřelou tvorbou a energií, kterou vkládá do skládání i živých vystoupení. Dub Pistols se formovali, měnili a nezůstali stát na místě. Je to zkrátka jedna z těch kapel, které jsou živelné nejen muzikálně, ale po všech stránkách. V Praze to teď konečně po delší době zase rozjedou, rovnou s novou deskou.

Album Frontline je devátá studiovka Dub Pistols a svým názvem odkazuje na nepokoje, ke kterým došlo v roce 1981 na předměstí Londýna a které byly reakcí na násilné chování policie vůči lidem z místní černošské komunity. Dub Pistols se touhle deskou snaží upozornit, že dost možná se svět řítí do stejných problémů, jako byly ty v sedmdesátých a na začátku osmdesátých let v Anglii. Je reakcí na anglickou vládu a neklid, který ve společnosti panuje. A kdo jiný by na tohle měl upozorňovat než kapela, která pochází z Londýna, ta témata se jí dotýkají přímo a která je a chce být slyšet.

Po nucené covidové pauze, která v podstatě zastavila celý hudební svět, se tak jako mnoho dalších kapel i Dub Pistols „vrátili“ s mnohem větší silou, energií a chutí. A je to nejen na nové desce, ale i na jejich vystoupeních, vidět. Tak si je nenechte v Praze v květnu ujít!

Facebook událost: https://www.facebook.com/events/397162769369072/

Ticket link: https://musicbar.cz/cs/program/dub-pistols-uk-5/

BĚH PRO PAMĚŤ NÁRODA

Poběžte za všechny, kteří to nevzdali! Tradiční Běh pro Paměť národa se uskuteční napříč celou Českou republikou

V průběhu května se již tradičně koná Běh pro Paměť národa. Projekt, který zastřešuje nezisková organizace Post Bellum a proběhne již podeváté, si od svého založení získal mnoho příznivců. Letos odstartuje na 13 místech po celé České republice. Délku trasy si lze vybrat podle vlastních fyzických možností. Ať už se bude jednat o symbolický 1 km, sympatických 5 km, nebo nejnáročnějších 10 km, výtěžek ze startovného vždy půjde na natáčení pamětníků, vzdělávání a pomoc hrdinům. A v čem je závod unikátní? Běžci mohou symbolicky věnovat svůj sportovní výkon tomu, kdo je inspiruje k vytrvalosti nebo jehož příběh chtějí připomenout.

První závod odstartuje u příležitosti Slavností svobody v Plzni již 4. května. Další následují 11. května v pražské oboře Hvězda, 19. května v Olomouci a Ostravě a o necelý týden později 23. května také v Brně. I přesto, že se jedná o charitativní závod, bude na většině místech připravena profesionální časomíra a startovní čísla s čipy. Závodu se mohou účastnit jednotlivci, celé rodiny, ale také firmy či školy. V rámci podpory akce se rozhodly zapojit i známé tváře. V Praze bude možné setkat se například s Vavřincem Hradilkem nebo Marthou Issovou. Ta se rozhodla svůj běh symbolicky věnovat Milušce Havlůjové, která byla v roce 1953 zatčena a ve vykonstruovaném procesu odsouzena na pět let za pokus o pobuřování proti republice a vyzvědačství, a to přesto, že měla malého ročního syna.

„Já poběžím za lidi, kterým minulý režim znemožnil žít mezilidské vztahy v jejich rodinách tak, jak si to představovali, protože byli postaveni před otázky, před které člověk ve svobodné zemi postaven být nemá,“ říká herec Václav Neužil, jenž se v minulých letech závodů také zúčastnil. „Já osobně poběžím za pana Jana Medka, syna Ivana. Je již delší dobu kvůli mrtvici upoután na lůžku a pohybuje se pouze pomocí elektrického vozíku. Úžasný člověk. Strašně moc si vážím lidí, kteří se jen tak něčeho nezaleknou, překonávají obtíže, a ještě povzbuzují ostatní. Běhání tohle všechno obnáší. Těším se na letošní start, potkáme se na trase,“ dodává k běhu Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel projektu Paměť národa.     

Registrace na závod je velmi jednoduchá. Prostřednictvím webových stránek si lze zvolit variantu, která člověku nejvíce vyhovuje. Je například možné zvolit ukrajinské startovní číslo, v tom případě výtěžek automaticky poputuje na sbírku Pomozte Ukrajině. V rámci registrace jsou k dispozici také speciální předměty s motivy Běhu pro Paměť národa, jako například trička či kšiltovky. Jak již bylo zmíněno, výtěžek ze startovného půjde na natáčení vzpomínek pamětníků, vzdělávání a pomoc hrdinům. „Jsme velmi rádi, že prostřednictvím tohoto projektu máme šanci oslovit skupinu lidí, kteří by se o aktivitách Paměti národa jinak třeba nedozvěděli. Zároveň si díky symbolickému věnování sportovního výkonu můžeme připomenout příběhy, na které by se nemělo zapomenout,“ říká Alžběta Chrobáková, mluvčí Paměti národa.

Projekt je realizován s finanční podporou hl. města Prahy a Nadace Tipsport. Dalšími mediálními partnery jsou firma Seznam, Nadace Bigboard, Český rozhlas, magazín Reportér, Radio 1 a Fórum 24. Více informací a možnost online registrace na www.behpropametnaroda.cz.

O Post Bellum a Paměti národa

Nezisková organizace Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků a ukládá je do online sbírky Paměť národa. Dokumentaristé zaznamenali již více než deset tisíc svědectví válečných veteránů, vězňů nacismu a komunismu, disidentů, ale například i agentů StB. Stále hledají nové způsoby, jak jejich zkušenost předat hlavně mladší generaci. Pro žáky a studenty připravují vzdělávací programy, tvoří rozhlasové a televizní pořady, pravidelně publikují příběhy v médiích, pořádají projekce, výstavy, vydávají knihy. Pomáhají také dokumentovat historickou paměť v zemích, kde o svou svobodu bojují právě dnes. Post Bellum neustále na svých aktivitách pracuje. Například v období covidu vzniklo Centrum pomoci Paměti národa, které pomáhá zejména pamětníkům zorientovat se v obtížných životních situacích. Se začátkem ruské invaze na Ukrajinu zahájilo Post Bellum sbírku, díky níž obráncům Ukrajiny poslalo ochranné a zdravotnické vybavení v hodnotě více než půl miliardy korun.

Více na postbellum.cz a pametnaroda.cz.

ANIFILM 2024

23. ročník Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci ve dnech 7. až 12. května a nabídne jako vždy bohatý a pestrý program.

Letos se na něm vedle velkého soutěžního programu, který přitahuje největší divácký zájem, představí téma vlivu výtvarného umění v animovaném filmu. Dále se zaměří na filmy vytvořené pomocí voděných loutek. Anifilm ocení a řadou filmů připomene nesmazatelný vliv dramaturga, scenáristy a pedagoga Jiřího Kubíčka. Uznávané porotkyně a porotci festivalu představí svou tvorbu, chybět mezi nimi nebudou ani režisér Hugh Welchman nominovaný na Oscara i na Zlatý glóbus, Milorad Krstić známý svým snímkem Sběratel Ruben Brandt nebo Emma De Swaef, která ráda tvoří filmy pomocí vlny, plstě a textilu a i díky tomu získala ocenění Cartoon d’Or a nominaci na cenu César. Děti i jejich rodiče čeká pořádná dávka filmů a zábavy především ve filmovém programu Animo, ale i v dílnách animace či dabingovém a ruchovém studiu. A téměř každý den zakončí tradiční půlnoční dávka filmů děsivých i lechtivých. Od záplavy filmů si pak diváci můžou oddychnout například na výstavě Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu v libereckém Severočeském muzeu.    

Denní program najdete ZDE (https://vp.eventival.com/anifilm/2024/film-schedule)

Festivalovou znělku najdete na našem YouTube kanálu ZDE (https://www.youtube.com/watch?v=3CppSgq_MdE)

Jedním z velkých témat festivalu bude “Fine–Art–Animation

Animace je umění v pohybu a je tak zcela přirozené, že častým tématem či námětem animovaných filmů bývá výtvarné umění samotné. A právě na to se festival zaměřil při přípravě letošního nesoutěžního programu v rámci tématu Fine–Art–Animation. Program představí, co dává výtvarné umění animaci a jak může animace oživit výtvarná díla a dát jim nový rozměr, a to díky tvorbě tvůrkyň a tvůrců, jako jsou Paul Grimault, Jean-Francois Laguionie, Joanna Quinn, Georges Schwizgebel, Theodore Ushev, Jurij Norštejn, Norman McLaren, Paul Bush a mnozí další. Téma se dotkne fenoménů české kolážové animace, animace olejomaleb nebo poukáže na nečekané výtvarníky a výtvarnice v české animaci. Dojde tak na filmy od Kamila Lhotáka, ale i na neznámé rarity za nimiž jako výtvarník stojí třeba Kája Saudek nebo Adolf Hoffmeister. V souvislosti s tématem proběhne v Oblastní galerii Liberec výstava slovinsko-maďarského umělce Milorada Krstiće, který zasedne v jedné z festivalových porot a kterého si pravidelní návštěvníci festivalu mohou pamatovat jako režiséra soutěžního celovečerního filmu Sběratel Ruben Brandt. Osobně své filmy představí i další porotce, Hugh Welchman, který společně s Dorotou Kobielou napsal a režíroval výtvarně výrazné filmy S láskou Vincent (2017) a Jagna (2023). Za první z nich byli nominování na Zlatý glóbus i na Oscara a získali European Film Awards.

Anifilm se letos zaměří také na voděnou loutku

Letošní program také nabídne vhled do oblasti snímků vytvořených pomocí voděných loutek. Ty zaujímají v kinematografii specifické postavení a těžko se zařazují. Jsou loutkové, ale nejsou animované. Nejsou ani hrané – živé herečky a herce v nich většinou vůbec nevidíme. Tvůrkyně a tvůrci často výrazně vycházejí z divadelních postupů, ale způsob vyprávění je filmový. I přes otazníky, které nad touto formou vznikají, se jedná o techniku využívanou a oblíbenou. Program vzdá hold Gerrymu a Sylvii Andersonovým: vedle přednášky britského odborníka Bena Page je připomene ochutnávkou ze tří jejich zásadních seriálů Stingray, Thunderbirds a Kapitán Scarlet a Mysteroni. Voděná loutka obsadí také dvě pásma českých i zahraničních krátkometrážních snímků a chybět nebude tvorba z drážďanského studia DEFA. Na publikum čeká i osm celovečerních filmů, včetně Team America: Světovej policajt, světové premiéry filmu Rally Televize Estráda, skandinávských Loutek či působivého fantasy Temný krystal, který vznikl pod taktovkou Jima Hensona, tvůrce slavných Mupetů. A na ně se při své přednášce zaměří Bonnie Ericskon, americká výtvarnice těchto slavných loutek a dlouhodobá spolupracovnice Jima Hensona. A téma se promítne i do dětského programu Animo, v němž se děti mohou těšit na Broučky, Spejbla a Hurvínka či TvMiniUni. Program se prolíná a doplňuje s výstavou Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu, kterou je možné navštívit do 2. června v Severočeském muzeu v Liberci. Program vyvrcholí sobotní premiérou snímku Velký pán režiséra Radka Berana, který se v běžné distribuci objeví až na podzim letošního roku. Před devíti lety filmu předcházel Malý pán. Oba snímky jsou v našich končinách typickými zástupci tohoto stylu a spolu s dalšími krátkými i celovečerními tituly zařazenými do festivalového programu dokazují, o jak živý fenomén se jedná.

Mezinárodní soutěž a Český obzor představí nejnovější tvorbu

Mezinárodní festivalové soutěže proběhnou v tradičních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. V národní soutěži Český obzor se pak každoročně „utkávají“ celovečerní, krátké a studentské filmy, seriály, videoklipy a zakázková tvorba.

V kategorii mezinárodní soutěži celovečerních filmů letos bude soutěžit deset snímků. Francouzskou tvorbu reprezentují komedie Linda chce kuře! (Chicken for Linda!) a pocta Hajao Mijazakimu  Sirocco a království vzdušných proudů (Sirocco and the Kingdom of the Winds). Příznivce trosečnických filmů zaujme britský snímek Kensukeho království (Kensuke’s Kingdom) a zvláštní přátelství diváky okouzlí ve španělském filmu Robot a pes (Robot Dreams), který byl letos nominovaný na Oscara. Českou republiku reprezentuje film Tonda, Slávka a kouzelné světlo od autora loňského vizuálu Anifilmu Filipa Pošivače.  Premiéru na benátském festivalu má za sebou artově laděný snímek Nikde (Nowhere). Osobní výpověď představují španělští Něžní metaláci (Tender Metalheads) a americký indie film Kluk jednorožec (Unicorn Boy). Toho na cestě do Liberce doprovodí film Slide předloňského hosta Anifilmu Billa Plymptona. Z Kanady přichází svérázný příspěvek Adam se mění (When Adam Changes). 

Soutěž krátkých filmů má dvacet osm položek. S novými snímky se vrací třeba Nina Gantz, Kaspar Jancis, Tomek Popakul, Georges Schwizgebel, Flóra Anna Buda nebo Don Hertzfeldt. To, jaké filmy vznikají na filmových školách po celém světě, odhalí studentská soutěž, kterou letos tvoří dvacet šest snímků. Domácí tvorbu v ní reprezentují filmy Meziměstí (r. Ilya Kreines) z UMPRUM, Keep Out (r. Tan-Lui Chan) z plzeňské Sutnarky a chybět nemůže Electra Darii Kascheevy z FAMU. Soutěžní videoklipy jsou pestré nejen vizuálně, ale i hudebně, nechybí mezi nimi ani česká tvorba. Ta je zastoupena klipem Michaely Duškové A tak to necháme či Lunaparkem Mateje Mihályiho. Zážitek nabídne v kině také soutěž abstraktních a nenarativních animací, kterých letos výběrová komise do soutěže vybrala dvacet dva. I zde najdeme dvě tuzemská želízka v ohni: Individuality Báry Holzknechtové a Time Metallurgist Tomáše Rampuly.

Letošní výběr VR projektů je pestrý zvolenými náměty i provedením. Lze se zastavit na seanci s čajovým duchem, pochopit, jak vypadá život s afázií nebo se seznámit s tajemným orchestrem ukrytým za ušním bubínkem. Mezinárodní soutěž počítačových her bude hodnotit díla ve dvou kategoriích – výtvarný počin a hra pro děti. Do soupisu soutěžních finalistů patří pokračování úspěšné hry Darkest Dungeon 2, herní adaptace románu Stanislava Lema Invincible nebo podobenství o Babylonské věži – Chants of Senaar. V soutěži jsou i dvě české hry – The Last Train Home inspirovaná příběhem českých legií, a Bzzzt!, českého vývojáře Karla Matějky. Všech patnáct soutěžních her si budou návštěvnice a návštěvníci Anifilmu moci zahrát během festivalu v jeho Game zóně.

Na festivalu se představí také šedesát devět tuzemských filmů, které se budou ucházet o ceny v Českém obzoru. Vítězkyně a vítězové, o nichž svým online hlasováním rozhodne Rada animovaného filmu, budou vyhlášeni 7. května na slavnostním zahájení festivalu. Uděleny budou ceny v každé kategorii a jedna napříč všemi díly. Cena za nejlepší český studentský film je již tradičně spojena se zvukovou postprodukcí ve studiu BEEP, Nadace PPF uděluje Cenu nejlepšímu krátkému a celovečernímu filmu a Cena za nejlepší české animované dílo (napříč kategoriemi) je Cenou České televize. Oceněným v této kategorii nabídne Česká televize zveřejnění filmu na jejím iVysílání.

V porotách letošního festivalu zasednou přední osobnosti animovaného světa, například chybět mezi nimi nebudou již zmínění režiséři Hugh Welchman z Velké Británie, který představí své celovečerní filmy S láskou Vincent a Jagna, a maďarský režisér, malíř a multimediální umělec Milorad Krstić se připomene snímkem Sběratel Ruben Brandt i výstavou svých kreseb a grafik v Oblastní galerii Liberec. Nepřehlédnutelnou porotkyní bude i Emma De Swaef, která ráda tvoří filmy pomocí vlny, plstě a textilu, patří mezi ně i krátký film Ach, Willy…, s kterým vyhrála řadu ocenění včetně Cartoond’Or a získala s ním také nominaci na cenu César. Milovnice a milovníky celuloidu potěší tvorba kanadského porotce Stevena Woloshena, který své filmy maluje a vyrývá přímo na filmový pás, a z něj také svou retrospektivu uvede.

Pár ochutnávek z dalšího programu

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese dramaturg, scenárista, pedagog profesor Jiří Kubíček. Působil v Krátkém filmu jako šéfdramaturg animované tvorby, spoluzaložil kabinet animace na FAMU, který se v roce 1989 proměnil v samostatnou katedru, jejímž vedoucím byl až do roku 2006. Vedle toho je autorem také řady textů věnovaných animovanému filmu. Jak bývá na Anifilmu zvykem, Jiří Kubíček na festivalu uvede výběr z filmové tvorby, kterým potěší publikum všech věkových kategorií, chybět v něm nebudou totiž kutilové Pat a Mat a ani příběhy z Werichova Fimfára.

I na letošním Anifilmu se vedle tradičně bohatého dětského a rodinného programu Animo představí krátké filmy nominované na letošní Oscary. Porotkyně a porotci představí své filmové kolekce nebo bude možné se s nimi osobně setkat na řadě besed a workshopů. Festival nezapomněl ani na oblíbené půlnoční projekce filmů, které určitě nejsou určené pro děti. Nejen na libereckém historickém náměstí se odehraje minipřehlídka Bilance, rekapitulující loňskou bohatou animovanou celovečerní sezónu. V sekci Východní přísliby se i díky festivalové porotkyni Mariam Kandelaki představí slibná gruzínská tvorba. V programu nebudou chybět čerstvě zrestaurované filmy v sekci Oprášená klasika: maďarský film Hrdinské časy oceněný v roce 1985 v Annecy a dva legendární české filmy Jiřího Barty Zaniklý svět rukavic a Krysař. V programu je také pásmo animovaných filmů z členských festivalů Animation Festival Network, za snímky tohoto programu stojí filmařky identifikující se jako ženy, protože tyto festivaly kladou velký důraz na význam žen v animačním průmyslu.

Dílny animace v zahradním křídle libereckého zámku a v zámeckém parku jsou vyhledávané workshopy, kde si nejen děti pod vedením lektorek a lektorů mohou vytvořit animovaný film, při práci mohou využít řadu výtvarných technik, které zahrnují animaci ploškovou, kreslenou, počítačovou, animaci písku, plastelíny, pixilaci, stop-motion animaci a letos také nově site-specific animaci. Festival nabídne také prostor pro prezentaci a hraní soutěžních i jiných her, které bude možné si vyzkoušet v Game zóně. Chybět nebudou ani výstavy, koncerty, divadla a dabingové studio.

Na letošním Anifilmu se odehraje i druhý ročník pitchingu Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF, jehož cílem je podpora výroby české autorské profesionální krátkometrážní animované tvorby. Výběrová komise už vybrala osm projektů, které se budou na Anifilmu prezentovat publiku i porotě. Zvolené projekty se pak podělí o grant v celkové výši 1 milión korun určeného na jejich výrobu. Pitching je jednou z položek bohatého industry programu, který zahrnuje přednášky, masterclassy či kulaté stoly a zaměří se i na působení animátorek a animátorů v galerijní praxi či na fenomén AI.

Anifilm opět přichystal košatý program pro školy a školky, a to nejen projekční. V rámci festivalu proběhnou letos i lekce audiovizuální výchovy, a to ve spolupráci s Goethe Institutem a s Asociací filmové a audiovizuální výchovy. Na základě objednání mohou školy a školky navštěvovat vybrané projekce zdarma.

Centrem festivalu bude opět Liberecký zámek, kam by měly směřovat první kroky každé návštěvnice a návštěvníka Anifilmu. Kromě festivalových akreditací a ticketingu tu najdete i několik výstav. Dalšími místy konání festivalových programů pak budou kino Varšava, Cinema City, Malé divadlo, Naivní divadlo, Pavilon I (v areálu výstaviště), Palác Liebieg, Severočeské muzeum, Grandhotel Zlatý lev, náměstí Dr. E. Beneše a Oblastní galerie Liberec.

Více najdete na www.anifilm.cz

EMIKA 3. 5. NA MUSIC INFINITY

Emika představí v pátek 3. května na Music Infinity svůj nový klubový projekt Haze.

Unikátní hudební vize napájející se z elektronického futurismu i klasiky od výjimečné umělkyně, která se vydala cestou absolutní nezávislosti. To je Emika, britská umělkyně s českými kořeny, která se po několika letech strávených v Berlíně přestěhovala do hlubokých lesů . Na scéně se pohybuje už od konce předminulé dekády a během této doby si vypilovala zcela osobitý přístup k tvorbě. Vydávala na Ninja Tune, poslední roky ale operuje výhradně na svých labelech Emika Records a Improvisations X Inspirations (IMPXINS), kde vypouští pozoruhodné nahrávky na pomezí elektronických experimentů, klavírní hudby a art-popu. Emila vystoupí 3. května v Paláci Akropolis.

Výrazných ženských osobností je v elektronické hudbě pořád pohříchu málo. Producentka, skladatelka a zpěvačka Ema Jolly aka Emika by ale nejspíš vyčuhovala v kterémkoliv žánru díky své schopnosti pohybovat se mimo zavedené cestičky. V její tvorbě jsou slyšet ohlasy temného trip hopu, taneční elektroniky, industrialu, ale i vážné hudby 20. století. Absolventka hudební vědy na univerzitě v anglickém Bathu debutovala eponymním albem v roce 2010, temná deska plná zlověstné atmosféry a emocionálních výbuchů patří mezi nejlepší počiny na značce Ninja Tune za poslední dekádu a Emika si vysloužila srovnání s PJ Harvey, Zola Jesus nebo Beth Gibbons z Portishead.

Na druhé desce Dva natáčené částečně v Praze už vykukuje vliv přímočaré berlínské elektroniky a následné Drei už má vyloženě „německý“ sound plný chladných electro beatu. Emika ale nemá problém odskočit si k soudobé vážné hudbě jako na albu Klavírní z roku 2015. O dva roky mladší Melanfonie je pak rovnou symfonie – natáčela ji v Praze s Metropolitním symfonickým orchestrem a sopranistkou Michaelou Šrůmovou. Vznik nahrávky umožnili fanoušci na Kickstarteru a právě tady začíná cesta Emiky k úplné nezávislosti na hudebním průmyslu. Ať už poslední roky zkoumá léčivé účinky hudby, vytváří vlastní virtuální realitu nebo zvukové instalace v 4D, bere přitom na dobrodružnou cestu i své četné podporovatele z Patreonu.

Její nové album Haze bylo vytvořeno pomocí hlasových poznámek jejího piana a hlasu na jejím telefonu, které byly upraveny a smíchány na jejím laptopu ve sluchátkách. Malé smyčky v Abletonu, texty, smutek a melodie, přesně jako Emikin skutečný život v krabicích. Hudebně navazují na její alba při značce Ninja Tune, inspiraci čerpá tanečních potemnělých klubových akcích v Bristolu předtím než dubstep měl jméno a hudba byla zdarma a tam osvobozující.

Jako support se představím talentovaná pianistka a zpěvačka Sofi Paez, která patří k novým objevům islandského skladatele Olafura Arnaldse a jeho labelu OPIA Community. Tato původem jihoamerická písničkářka a skladatelka se narodila v San José na Kostarice. Po ukončení studia na National University of Costa Rica se začala věnovat skladbě zaměřené především na piano a její potřebu objevovat svůj osobitý zvuk. Koncem roku 2021 se podílela na kompilaci Piano Layers Vol II německého labelu 7k! a zároveň vyšel její první singl Diciembre, který byl o pár měsíců následován i dalším trackem Preludio. Vystupovala také v Národním divadle Kostariky, ve Funkhausu v Berlíně a na TEDxPuravida. V současnosti už pár let tvoří v Berlíně, kde také loni na jaře vydala své debutového EP Circles, se kterým se také poprvé koncertně objevila loni v Praze v kavárně Potrvá. Na konci roku 2023 se pak upsala novému vydavatelství OPIA Community, kde z kraje letošního roku vyšly její dva singly Por qué a Waves. Na večeru Music Infinity Sofi Paez představí svou novou tvorbu ze svého nadcházejícího debutového alba Silent Stories.

3. 5. / Emika/UK + Sofi Paez/CR / 19:30 / Palác Akropolis

Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/emika+sofi-paez/jdww/

FB událost: https://fb.me/e/18vmoBP98

POŘAD REFLEKTOR OSLAVÍ V AKROPOLI 5. NAROZENINY

Nebudou chybět post-hudba, Anna Vaverková nebo Mat213

Musí to ven. Hudebně obsedantní magazín Reflektor, který znáte z vysílání Radia 1, oslaví své páté narozeniny. 1. května proběhne živá show z prostorů pražského Paláce Akropolis. Večerem provedou autoři pořadu – hudební publicista a dramaturg Vojtěch Tkáč plus programový ředitel Radia 1 Zdeněk Lichnovský. Jako hosté se představí nositelka Ceny Anděl Anna Vaverková, skupina post-hudba, dvojice Mat213 a Zdena a virtuální hudebnice NIVVA s producentem Aid Kidem. Nedílnou součástí večera budou také DJs nevertouch a TMA. Celou oslavu můžete zároveň poslouchat živě ve vysílání Radia 1.

První epizoda pořadu Reflektor se na Radiu 1 odvysílala 1. května 2019. U příležitosti oslavy polokulatého jubilea zamíří hudebně obsedantní magazín do Paláce Akropolis v rámci koncertní série Pulz. „Už 5 let se potkáváme každou středu a pořád si máme co říct. Ještě podivuhodnější je, že to někdo doopravdy chce poslouchat. Jsme zralá jablíčka tuzemské hudební žurnalistiky a společně se chystáme sklidit formou velké oslavy v Paláci Akropolis,“ vzkazuje spoluautor Reflektoru Zdeněk Lichnovský a pokračuje: „Vždycky jsem miloval koncept amerických late night shows a tenhle večer jim může zasadit smrtelnou ránu navždy. Musíte za náma ven, fakt.“

Po vyprodání Malé scény Paláce Akropolis se oslava 5 let Reflektoru přesouvá do Velkého sálu. Publiku nabídne možnost sezení i celkově lepší zážitek – během koncertů bude využita LED obrazovka nebo klavírní křídlo. Živé vysílání i vystoupení v rámci květnové live talk show doplní DJ Martin Nouza, známý pod pseudonymem nevertouch.„Mít pořad na Radiu 1 je splněný sen. Občas nechápu, že ho prožívám už 5 let. Bude to na den přesně půl dekády od našeho prvního vysílání. Pozvání přijali naši přátelé, kteří zároveň patří mezi nejzajímavější osobností současné alternativní scény,“ říká spoluautor pořadu a dramaturg série Pulz Vojtěch Tkáč.

Po vysílání bude následovat afterparty, o kterou se postará DJ a producent TMA. Tečkou za celým večerem bude Reflektor DJ set. Vstupenky na hudebně-rádiovou událost můžete koupit prostřednictvím sítě GoOut nebo na místě před začátkem akce. Dveře Paláce Akropolis se otevřou v 19:30, show začíná přesně ve 20:00.

O Reflektoru: Obsedantně hudební magazín Reflektor přináší přehled novinek z tuzemské i zahraniční scény, výběr výrazných singlů napříč žánry a především recenze zásadních nových alb. Pořad moderuje současný programový ředitel Radia 1 Zdeněk Lichnovský a hudební publicista a dramaturg Vojtěch Tkáč. Reflektor si klade za cíl zvýrazňovat propojení mainstreamu a alternativy bez ohledu na žánrové škatulky, ale zároveň balancovat mezi současnou českou/slovenskou a zahraniční hudbou.

GoOut: https://goout.net/cs/pulz-reflektor-5-let-post-hudba%2Banna-vaverkova%2Bdalsi/szmsexw/

Facebook: https://www.facebook.com/events/385916407358317/

Palác Akropolis: https://www.palacakropolis.cz/work/33298?event_id=37389&no=62&page_id=33824

BAR ITALIA A TRIAGE V MEETFACTORY

Bar italia + triage
08. 05. 2024 – MeetFactory

Moody dorm–room rock dnes už ne tolik tajemné londýnské kapely bar italia se po roce vrací do smíchovské továrny

Od svého prvního pražského koncertu loni v květnu stihlo charismatické londýnské trio ve složení Jezmi Tarik Fehmi a Sam Fenton (kteří společně hrají jako Double Virgo) s Ninou Cristante vydat hned dvě skvělé desky. Narozdíl od jejich prvních společných nahrávek vydaných u enigmatického labelu World Music Deana Blunta (za všechny zmiňme dlouhohrající lo–fi debut Quarrel z roku 2020) stojí za oběma loňskými alby (Tracey Denim a The Twits) newyorský indie powerhouse Matador.

To nejnovější, The Twits, se zrodilo v průběhu osmi letních týdnů v izolaci domácího studia na Mallorce a stalo se další kapitolou v příběhu kapely, jejíž zamlžený zvuk, v němž se ozývají The Cure, Slowdive nebo Pavement, uhranul celou alternativní hudební scénu.

Do MeetFactory se bar italia vrací po roce téměř na den přesně; ve smíchovské továrně zahrají ve středu 8. května. Večer zahájí kapela triage, na kterou se po poslechu loňského (a zatím jediného) singlu 2 Noughts moc těšíme.

bar italia + triage
08. 05. 2024, 20:00
MeetFactory, Ke Sklárně 15, 150 00 Praha 5

Vstupenky

350 Kč na webu MeetFactory & v síti GoOut

420 Kč na místě

Facebook event

LATERNA FEST 2024 NA NOVÉ SCÉNĚ

Druhý ročník mezinárodního festivalu multižánrového divadla na Nové scéně

Blížící se konec sezony oslaví Laterna magika ve velkém stylu. V termínu od 9. do 16. května nabídne divákům v rámci festivalu Laterna fest exkluzivnídivadelní přehlídku multižánrového umění. Praha se stane místem setkání významných a inspirativních tvůrců z Japonska, Austrálie, Kanady, Švédska, Izraele a České republiky.

V rámci festivalového programu budou diváci svědky technologicky i umělecky zásadních děl, tance, elektro punku, pohybového divadla, mistrovství komiky i vizuálně poutavé poetiky. Soubory jako Sankai Juku, Umbilical Brothers a Sirqus Alfon patří ve svém oboru
k nejzajímavějším na světě a do České republiky zavítají po dlouhé pauze, nebo vůbec poprvé.

Laterna magika prvním ročníkem festivalu, realizovaným před dvěma lety, navázala na svou legendární historii a stala se křižovatkou multimediálního a multižánrového divadla. Dramaturgie tehdy i letos vyzdvihla technologicky a umělecky zajímavé soubory a umělce. Pozvaní hosté jsou vrcholnými představiteli svého oboru a dohromady tvoří reprezentativní přehled reflektující historii i současnost, kořeny a retrospektivu s technologickými inovacemi dneška. Laterna fest oslavuje dialog žánrů, podtrhuje otevřenost a experiment,“ vysvětluje umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry.

Jeden z nejslavnějších japonských souborů, Sankai Juku, se vrací do České republiky po dlouhé době, aby zahájil své evropské turné inscenací Utsushi, která spojuje vizuální krásu s hlubokým duchovním poselstvím.

Komediální dvojice The Umbilical Brothers z Austrálie představí inscenaci The Distraction, která sází na grotesku, energii a humor. Do centra akce se dostávají kamery, zelená plocha, televizní obrazovky a dva stand-up komici, kteří zpochybní vše dosud jisté.

Švédská elektro punk popová skupina Sirqus Alfon se vyznačuje rafinovaně promyšlenou kombinací multimediální technologie a optických iluzí ve své inscenaci Play 3.0. Pro inscenaci je charakteristický ničím nesvazovaný tvůrčí zápal a naprostá svoboda podtrhující nezařaditelnost tvůrců.

Národní divadlo moravskoslezské přiveze do Prahy virtuózní taneční dílo Hora od izraelského choreografa Ohada Naharina. Celek je dynamickým světem udivujících protikladů, na vahách je balancováno na první pohled nespojitelné, krása i ošklivost, živelná a nespoutaná radost z tance s precizní technikou. 

V rámci doprovodného programu zve Laterna magika návštěvníky na diskuze s tvůrci inscenací po představení, ale i do Videogalerie Nové scény, jejíž součástí bude videoinstalace kanadského multimediálního umělce a režiséra Jeremyho Segala. Sny o sublimacipoeticky zkoumají napětí mezi přirozeným a technickým světem. Ukazují digitálně upravené obrazy vody a mraků, jejichž prostřednictvím staví do protikladu přírodní předobrazy a jejich uměle vytvořené digitální odvozeniny.

Laterna magika se pod vedením Radima Vizváryho znovu vrátila na mezinárodní scénu. Máme stále více pozvánek do zahraničí. Na náš festival zveme zajímavé soubory z celého světa a s některými z nich chceme do budoucna spolupracovat,“ dodává generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Profil festivalu na webu: https://www.narodni-divadlo.cz/cs/laterna-fest

Kakkmaddafakka

Kakkmaddafakka

Fall Twenty FOUR tour

11. 11. 2024 – Praha, MeetFactory

Norská indie kapela KAKKMADDAFAKKA se po osmi letech vrací do prahy, tentokrát do pražského MeetFactory.

CENA VSTUPENKY 690,- Kč
VSTUPENKY V PRODEJI V SÍTÍCH TICKETMASTER A GOOUT OD 4. 4. 2024 V 10:00

KMF je norská indie rocková kapela z města Bergen, kterou založili v roce 2004 bratři Axel a Pal Vindenesovi. Dnes ji tvoří pět členů a od roku 2007 vydali celkem sedm alb, z nichž to dosud poslední s názvem Revelation představilo posluchačům komerčnější arénový rock. Skupina proslula svým energickým koncertním vystupováním a dostalo se jí v Norsku velké pozornosti. Jsou oblíbenou skupinou dalších norských rodáků Kings of Convenience a Whitest Boy Alive, i když se od jejich tvorby hudba KMF výrazně liší. – KMF jsou ovlivněni rapem, funkem, discem, jazzem, rockem i popem. Někdy se tahle pětice při koncertech rozroste o další hudebníky a často je jich na pódiu i dvanáct. Jejich coververze hitu Haddawaye  „What Is Love“, kterou hrají na svých koncertech, je nezapomenutelná. Nejnovějším singlem je letošní Sorry (F-Boy confession), největšími hity Restless z roku 2011 a  o dva roky mladší Forever Alone.

CHRISTIAN LÖFFLER NA KŘIŽÍKOVĚ FONTÁNĚ

Christian Löffler- 7.5., KŘIŽÍKOVA FONTÁNA • VÝSTAVIŠTĚ, PRAHA 

Německý producent, hudebník a výtvarník Christian Löffler se vrací do Prahy se sólovým audiovizuální vystoupením, ve které propojí elektronickou hudbu se světelnými efekty pražské Křižíkovy fontány. Christian vyniká v elektronických žánrech (převážně deep house) s využitím prvků jazu, indie rocku a vážné hudby.

Umění Christiana Löfflera je silně inspirováno přírodou a jeho životem. Žije a tvoří na vzdáleném poloostrově Darss na severovýchodě Německa, kde mu jeho ateliér ve srubu obklopeném divokou přírodou s výhledem na Baltské moře poskytuje samotu, klid a inspiraci. Vliv tohoto prostředí lze cítit a doslova slyšet na albu “Mare“, které vychází z terénních nahrávek v bezprostřední blízkosti ateliéru. Naopak album “Gral (Prologue)“ vznikalo na cestách v době, kdy byl Christian neustále na turné. Album tak přirovnává ke svému cestovnímu deníku.

Po svém debutovém albu “A Forest“ z roku 2012 vydal Löffler jmenovaná alba “Mare“ a “Graal (Prologue)“. Následovalo album “Lys“ a v roce 2021 „Parallels“, ve kterém vdechl nový život klasickým skladbám. Přepracováním skladeb klasiků jako jsou Beethoven, Wagner a Bach, zve Christian širokou veřejnost k objevování bohatého dědictví klasické hudby.

Christian Löffler je oblíbený pro svou upřímnou a poctivou hudbu, soustředící se jen na to podstatné. Jeho kreativita se promítá nejen do hudební, ale také do výtvarné tvorby. Oba světy propojuje na obalech svých alb a ve svých videoklipech.

https://tix.to/ChristianLofflerPrague

UNITED ISLANDS OF PRAGUE OD 1. DO 4. KVĚTNA

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu, dorazí víc než 100 umělců z celé Evropy

Od 1. do 4. května budou pražské ostrovy a desítka klubů po celé Praze patřit pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů. Koná se zde totiž tradiční hudební festival United Islands of Prague. Během letošních čtyř festivalových dnů se diváci budou moci zaposlouchat do největších hudebních objevů zemí evropské sedmadvacítky. Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů. Kromě hudebních objevů pak na návštěvníky čekají také zajímavé workshopy, přednášky, živé podcasty, besedy i sportovní aktivity. Festival je tradičně pro všechny návštěvníky zdarma.

United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už po jednadvacáté. Během čtyř dnů se na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. Ve středu 1. května se na scéně postupně objeví například polský zpěvák a producent Baasch, slovinská pop-rocková kapela LPS či maďarští Freakin‘ Disco, jejichž hudba má takovou sílu, že návštěvníky vystřelí až do vesmíru. Českou scénu zastoupí rocková partička Glad For Today. Druhý festivakový den bude stát především na tuzemských talentech, kterým dá United Islands prostor skrze klubovou noc. Ta se letos rozletí na 10 různých scén napříč pražskými kluby. Kromě toho se na Střeleckém ostrově uskuteční koncert proti xenofobii s názvem Symphony for Humanity, na kterém vystoupí mimo jiné také Ben Cristovao a Sofian Medjmedj. Páteční program hudebním fanouškům přinese pestrou paletu interpretů napříč celou Evropou. Mezi největší zahraniční lákadla bude dozajista patřit například irské indie-popové duo 49th & Main, velké očekávání s sebou nese německá parta Lonely Spring, která hraje hyperkpunk a byla v německém finále Eurovize, potenciál senzace v sobě skýtají shitpunkoví Joe & The Shitboys z Faérských ostrovů a domácí hudební prapor ponese například kapela Good Times Only. Závěrečný den festivalu – sobota 4. května bude především ve znamení odvážného bookingu a talentů, kteří momentálně vyprodávají klubové sály napříč republikou. Mezi ně bezesporu patří například rodák ze Starče na Vysočině Rohony a čerstvý vítěz Andělů Mc Gey, který loni dojal a nadchl fanouškovskou i odbornou obec citlivou deskou “O tatínkovi, který usnul”, šanci na sebe více upozornit dostane i djent-corová senzace Severals.

Věřím, že po festivalu si letos všichni přidáme do svých playlistů nové hudební objevy. Jsem přesvědčen, že hudební program je letos možná nejlepší za všechny ty roky. Jsem rád, žejsme do našeho týmu pozvali mladé dramaturgy, kteří mají k našemu publiku nejblíže. Mám za to, že letos si na festivalu najde opravdu každý něco,” říká producent festivalu United Islands of Prague Martin Voňka.

Umělci se od 1. do 4. května představí na 23 pódiích a to buď na otevřených scénách na Střeleckém ostrově, Slovanském ostrově u Žofína či na Janáčkově nábřeží nebo v 10 klubech, do kterých se letos vrací i čtvrteční klubová scéna. Vůbec poprvé se festival podívá například do Ďáblic, do Holešovic, na Palmovku, na Anděl nebo na Jižní město. Tradičně se pak bude hrát třeba v Jazz Docku, klubu Chapeau Rouge nebo v klubu FAMU.

Během všech festivalových dní nebude chybět ani oblíbený nehudební program Ostrovy inspirace. Dramaturgie celého nehudebního programu se letos ujal tým spolku Díky, že můžem, který stojí například za tradiční akcí konanou každý rok 17. listopadu na Národní třídě. Za zmínku určitě stojí prezentace ambasád v rámci oslav 20 let Česka v EU, živé podcasty, speciální výstava Opráski sčeskí historje, scénické čtení s Adamem Gebrianem, Ladislavem Ziburou a mnohými dalšími nebo velká debata o dvaceti letech bez hranic. Svůj prostor dostanou také zajímavé organizace, lidskoprávní iniciativy, spolky z Prahy 1, dílny, muzea či kulturní instituce. Chybět nebude ani bohatá gastronomická nabídka, food trucky a bary s pestrou paletou nealko i alko nápojů.

Jsme rádi, že nás festival United Islands of Prague přizval k tvorbě nehudebního programu. Při jeho realizaci zužitkujeme naše dlouholeté dramaturgické zkušenosti a poskládáme ho tak, aby byl pro návštěvníky všech věkových kategorií co nejpřínosnější,” doplňuje k tvorbě nehudebního programu Ester Valtrová, programová manažerka spolku Díky, že můžem.

Více na www.unitedislands.czwww.facebook.com/unitedislandsofprague.

United Islands je mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná v Praze už od roku 2004. Festival se každý rok koná bez vstupného a představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí bohatý nehudební program, který krom zábavy reflektuje aktuální společenská témata. Program festivalu United Islands of Prague se bude odehrávat v historickém centru na pražských ostrovech. Vstup na festival je v rámci koncertů i nehudebního programu pro všechny zdarma.

reklama