Článek Rozhovor

V PRAZE SE PŘEDSTAVÍ NOVÝ FESTIVAL HAMU MYMIME

V Praze se představí zbrusu nový mezinárodní festival nonverbálního divadla

Katedra nonverbálního divadla pražské HAMU od 1. do 5. června 2022 poprvé představí nový festival HAMU MyMime. Festival je spojením profesionální a studentské scény a nabízí to nejlepší nejen z oblasti fyzického a mimického divadla. Během pěti dní se v Praze vystřídají známé zahraniční soubory, významní čeští interpreti, studenti a absolventi uměleckých škol se svými projekty nebo jedinečný projekt workshopů masterclass.

Festival HAMU MyMime vzniká jako první mezinárodní festival svého druhu v Praze. Jeho cílem je na několik dní smazat hranice mezi světem profesionálního a studentského divadla a vytvořit platformu pro setkávání nejen umělců, ale i široké a odborné veřejnosti. Program je proto sestavený tak, že chytne za srdce a pobaví každého, bez ohledu na věk nebo znalosti nonverbálního divadla. Těšit se můžeme na tři velké zahraniční hvězdy, osobnosti českého nonverbálního nebe jako je Radim Vizváry, Pierre Nadaud, Arman Kupelyan, oblíbené klaunské trio Squadra Sua nebo na studentské inscenace.

„Naším cílem není jen vytvořit klasický studentský festival. Cítili jsme, že nám chybí příležitost, kde by se mohli pravidelně setkávat studenti a významní zahraniční i čeští profesionálové z oblasti nonverbálního divadla, aby společně odprezentovali to nejnovější a nejlepší, co tato oblast nabízí. Chyběla nám možnost ukázat, jak vypadá moderní klaunérie, současné mimické divadlo nebo progresivní fyzické divadlo. Českému publiku je zatím nejvíc známý nový cirkus, a my bychom rádi ukázali, že další odvětví nonverbálního divadla jsou neméně zajímavá. A v neposlední řadě chceme divákům předat asi to nejcennější, co mimické divadlo nabízí: humor,“ říká ředitel festivalu a proděkan pražské HAMU Adam Halaš.

Festivalový program je rozdělen do dvou částí, jedna se věnuje studentským a absolventským inscenacím, kde se představí nejen studenti Katedry nonverbálního divadla HAMU, ale také Ateliéru fyzického divadla JAMU. Druhá část se věnuje profesionálním inscenacím. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou tzv. masterclass. Workshopy, které účastníkům nabízí možnost na vlastní kůži proniknout ke kořenům pantomimického divadla, účastnit se intenzivního tvůrčího procesu a podílet se na vzniku zcela nové inscenace. To vše proběhne v branickém Divadle BRAVO!, divadle Alfred ve dvoře, Kampusu Hybernská a prostorách pražské HAMU.

„Na festivalu bude možnost vidět tři velké zahraniční hvězdy. Německou dvojici mimů Bodecker & Neander, francouzskou Compagnie Mangano-Massip a Benoit Turjmana, kterému doma přezdívají nový mistr Bean. Všichni zastupují jedinečné mistrovství mimického divadla naprosto odlišným a osobitým způsobem, čímž bychom rádi poukázali na jeho pestrost. Součástí programu budou ale i workshopy, tzv. masterclass, vedené právě našimi zahraničními hvězdami. A nesmíme opomenout, že v programu mají své čestné místo i naši čeští mistři oboru,“ dodává Adam Halaš. 

Rozhovor

27.5.2022 14:00

O festivalu si budeme povídat v pátek 27.5. ve 14 hodin. Našimi hosty budou dramaturgyně festivalu Eliška Vavříková a Věra Ondrašíková.

reklama
reklama
reklama