Článek

VOJTA NÝDL MÁ NOVÝ KLIP A ZAHRAJE V PRAZE

Klarinetista a zpěvák Vojta Nýdl má nový klip k písni Mandala v písku, z alba Dítě z větru s tématem předčasně narozených dětí 

Písňové album DÍTĚ Z VĚTRU, k jehož realizaci přizval klarinetista a zpěvák Vojta Nýdl hudební producentku Beatu Hlavenkovou, je věnováno předčasně narozeným dětem, s odkazem na vlastní rodinný příběh. K písni Mandala v písku ze zmíněného alba právě vychází nový klip, jehož autorem je grafický designer Marek Bančej. Fanouškům nabídne poutavé lyric video s abstraktní tvorbou. 

Narození naší druhorozené dcery Johanky, která při svém dramatickém příchodu na svět vážila pouhých 510 gramů, je hlavní inspirací a tématem tohoto alba. Doslova nám ji přivál vítr a byla tak lehká a křehká, že jsme se dlouho báli, že si ji zase odnese. Téma zrození a odcházení, balancování na tenké hranici mezi životem a smrtí prochází jako leitmotiv celou deskou. Ale zároveň bych si přál, aby při poslechu z písní vyzařovala určitá naděje, že i zdánlivě beznadějné příběhy mohou mít šťastné konce,“ říká o albu Vojta Nýdl. 

Kromě veřejných vystoupení se Vojtěch Nýdl věnuje také dobročinným aktivitám v rámci dlouhodobé  spolupráce se spolkem Mimo domov. Navštěvuje děti z dětských domovů, ve kterých kromě svých vystoupení s dětmi realizuje hudební workshopy. Nejbližší veřejný koncert Vojty Nýdla a Beaty Hlavenkové se koná ve středu 18.5. od 19:30 hodin v Praze, v komunitním centru Jasoň. Fanoušci můžou navštívit také Festival Lípa Musica – 20.8. nebo koncert v Anežském klášteře pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, který se koná 3.11.

Album DÍTĚ Z VĚTRU obsahuje Nýdlovy autorské písně a texty, dvěma písněmi na album přispěla Beata Hlavenková a několika texty také Jana Ivanovič Infeldová a Tamara Borovková. Jedna z písní je zhudebněním básně Bohuslava Reynka „Opuštění“. Vedle Vojty Nýdla a Beaty Hlavenkové účinkují na albu kontrabasista RASTISLAV UHRÍK (Vertigo, Lanugo), bubeník DANIEL ŠOLTIS (Vertigo, -123 minut), klavíristka EVA HUTYROVÁ a soubory CLARINET FACTORY a EPOQUE QUARTET

Hlavní inspirací k napsání hudby i textu mi byl můj půlroční studentský pobyt na pařížském Montmartru v devadesátých letech minulého století, kde jsem tenkrát bydlel a téměř denně slýchával na ulicích hrát a zpívat akordeonisty a nejrůznější flašinetáře, všemožné smutné písně a skladby o lásce, nejčastěji v rytmu valčíku,” představuje píseň Mandala v písku Vojta Nýdl. 

Mandala v písku je jediná skladba desky, ve které se zpěvákem Nýdlem vystupuje jako vzácný hudební host jeho žena klavíristka Eva Hutyrová.„Mandala v písku je píseň o zrození a konci jedné velké a čisté lásky mezi dvěma lidmi. Původně se mi zdálo, že se k charakteru desky „Dítě z větru“ úplně nehodí, ale vzhledem k tomu, že hlavním tématem je zrození, zejména předčasné, ale i nejrůznější formy odcházení,  jsem rád, že jsem ji nakonec na desku zařadil,” říká Nýdl. 

VOJTA NÝDL, klarinetista, zpěvák, textař a skladatel, dosud známý především jako člen multižánrového kvarteta CLARINET FACTORY, se s producentkou Beatou Hlavenkovou zná již řadu let. Společně s Lenkou Dusilovou a ostatními členy Clarinet Factory vystupovali v kapele Eternal Seekers, se kterou vydali stejnojmenné album. Lenka Dusilová získala za tuto nahrávku cenu Anděl jako zpěvačka roku 2008. 

BEATA HLAVENKOVÁ, klavíristka, zpěvačka, skladatelka, producentka a také dvojnásobná držitelka Ceny Anděl, o jejich spolupráci říká: „Známe se s Vojtou od projektu Eternal Seekers, kde jsme vycítili blízkost našich hudebních světů. Po letech mého, někdy asi až otravného, naléhání, že musí vydat sólovou desku, jsme prožili krásné měsíce příprav, čímž se roky hudebního i lidského souznění s Vojtou proměnily v něco hmatatelného. Děkuji,že mohu být toho součástí. Jeho hlas, jeho naléhavost, jeho talent vás přenesou do lepších světů. Můžete mi věřit.“ 

reklama
reklama
reklama